www.drnureddincelik.com


TUR-P YÖNTEMİ


TUR-P Nedir?



TUR-P iyi huylu prostat büyümesi için en sık ve en eski uygulanan klasik cerrahi yöntemidir. Günümüzde 80ml’den küçük prostat tedavisinde altın standart teknik olarak kabul edilmektedir.

Transüretral prostat rezeksiyonu nedir? (TUR-P Yöntemi) Prostat büyümesinin altın standart olarak kabul edilmekte olan kapalı cerrahi tedavi yöntemidir. TUR-P yöntemi için genel ya da spinal anestezi uygulanmaktadır. Ancak lokal anestezi ile yapılmamaktadır. Bu ameliyatta üretra yoluyla prostata ulaşılmaktadır.

Rezektostop cihazı ile prostat dokusunu kesmek için yüksek frekansa sahip bir elektrik akımı kullanılmaktadır. Monopolar, Bipolar koter ve plazmakinetik gibi bir enerji sistemi de kullanılmakta olan bir endoskop yöntemidir. Ayrıca yüksek görüntü kalitesine sahip olan kamerası bulunmaktadır. Plasmakinetik enerji, elektrik enerjisi, rezektoskop aletinin kesici iki teli arasında dolaşmakta ve plasma enerjisini ortaya çıkarmaktadır. Dokunun kesilmesi esnasında bu enerji kullanılmaktadır.

TUR-P Yöntemi Nasıl Yapılır?

TUR-P yönteminde işlem genel anestezi veya spinal anestezi altında uygulanır. İşlem öncesi kan sulandırıcı kullanan hastaların bu ilaçları gerekli bölüm hekimleri ile konsulte edilerek kesilir veya değiştirilir.

İdrar yapılan dış idrar kanalından kameralı bir rezektoskop denilen bir aletle girilir. Mesane taş veya tümör varlığı açısından kontrol edilir. Daha sonra idrar borusunun prostat tarafından tıkanan kısmı rezektoskop içinde cerrah tarafından ileri geri hareket ettirilen bir tel yardımıyla kesilir. Bu tel üzerinden elektrik akımı geçmekte ve kesme veya kanamayı durdurma işlemi gerçekleşmektedir. İdrar akımını sağlayacak kadar prostat kesildikten sonra kesilen prostat dokusu önce mesaneye oradan da yıkamayla dışarı alınır.

Kanayan damarlar yine bu tel ile dokunulup durdurularak işlem tamamlanır. Ameliyat sonunda idrar yoluna kalın bir sonda takılır. Ameliyat sonrası kanamayı-pıhtı oluşumunu önlemek için serum ile sondadan yıkama yapılır.

Tur-p Belirtileri Nelerdir?

Tur-p belirtileri nelerdir? Tur-p iyi huylu prostat büyümesinin cerrahi tedavisi olarak tanımlanmaktadır. İşlemin amacı prostatın semptomlara neden olan kısmını çıkarmaktır. Alt karın bölgesinde bir kesi açılmasına gereken kalmadan idrar yolundan işlem gerçekleştirilmektedir. Orta ya da şiddetli belirtilere neden olan 30-80 mililitre prostat bulunan erkeklere uygulanmaktadır. Gereksinimin belirtiler arasında ise şunlar yer almaktadır:

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • İdrar yaparken ıkınma ihtiyacı
  • Gece idrar ihtiyacı nedeniyle uyanmak
  • İdrar akışının zayıflaması
  • Mesanede taş oluşması
  • İdrarın kesik kesik yapılması
  • İdrar çıkışının geç başlaması
  • İdrarda kan bulunması
  • Mesanenin tam olarak boşaltılamadığını hissetmek
  • Aniden gelen idrar ihtiyacı
  • İdrar bitmesine rağmen uzun süre damlama olması
  • İdrar yaparken yanma ve sızlama hissi

Tur-p Ne Zaman Düşünmeliyim?

Tur-p ne zaman düşünmeliyim? İyi huylu prostat büyümesinin standart cerrahi tedavisi olan bu yöntem semptomlar çıkarılmaktadır. Direkt idrar yolu üzerinden gerçekleştirildiğinden dolayı da herhangi bir kesi izinin kalmasına neden olmamaktadır. Genelde orta veya şiddetli semptoma sahip olan kişilere uygulanmaktadır. Bunun yanında 30-80 mililitre prostata sahip olan erkekler için oldukça uygundur.

Ayrıca Tur-p için genel ya da spinal anestezi uygulanmaktadır. Hasta anestezi altındayken üretra aracılığı ile mesaneye girilmektedir. Bunun içinde rezestoskop kullanılmaktadır. Bu sayede daha kaliteli bir görüntü elde edilmektedir. Aynı zamanda farklı enerji kaynakları da kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemi olarak da bilinmektedir.

Tur-p Tedavisi Nedir?

Tur-p tedavisi nedir? Hastada iyi huylu prostat büyümesi bulunuyorsa bu yönteme başvurulmakta ve belirtilere neden olan kısmı çıkarılmaktadır. Herhangi bir kesi açılmadığından dolayı da hastanın vücudunda bir iz kalmamaktadır. İdrar yolu üzerinden gerçekleştirilen bir operasyondur. Genel ya da spinal anestezi ile uygulanmaktadır. Lokal anestezi bu ameliyatta yapılmamaktadır. Aynı zamanda farklı enerji kaynakları kullanılarak gerçekleştirilmekte olan operasyon tiplerine sahiptir. Bunlar arasında Monopolar Tur-p, Bipolar Tur-p bulunmaktadır. Bu iki yöntemin farklarından biri Bipolar Tur-p yönteminde bipolar enerji kullanılmasıdır. Ayrıca çevre doku hasarı azdır. Ameliyat sonrasında idrarı boşaltmak için mesaneye bir sonda yerleştirilmektedir. Ortalama 2 gün sonrasında ise sonda alınmaktadır.

Ameliyat Sonrası Takibin Önemi

Ameliyat ilk gününde mesane içinde pıhtı oluşumunu önlemek için mesane içine bir serum ile yıkama yapılır. Bu serum sondanın bir kanalından mesane içine verilip diğer kanalından torba içine akar. Ameliyat sonrası 1 veya 2 gün idrarda kanama olup olmamasına bağlı olarak bu yıkama serumu çıkarılır. Sonda ameliyat sonrası takipte 2-3.gün çıkarılabilir. Hastaların bu dönemde tansiyon ve ateşleri, kan değerleri takip edilir. Cerrahın tecrübesine ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte ameliyat sonrası 2-3.gün taburcu edilebilirler.

Ateşi – idrar yolu enfeksiyonu olan, kan değerlerinde bozulma olan, kan takılması gereken hastalar, idrarda kanaması olan hastalar hastanede takip edilebilir. İyileşme süresince hastaların idrarda yanma ve kanamaları olur ve yaklaşık 3 ay kadar devam edebilir. Ani sıkışma ve tuvalete yetiştiremeyip damla kaçırmalar görülebilir. Bazı hastalarda idrar yapamayıp sonda takılması gerekebilir. Özellikle ıkınma zorlanma sonrası ciddi kanaması olan hastalar da bildirilmektedir.

Cinsel hayatlarına 4-6 hafta sonra başlayabilirler. Endoskopik yani kesi yapılmayan ameliyat olduğu hastaların banyo yapmalarında sakınca yoktur. Hastalarımız yaklaşık 4-6 hafta sonra cinsel ilişkiye başlayabilirler. Meni çıkışı maalesef %60-85 hastada olmaz (retrograd ejakülasyon). Orgazm anında meni idrar kesesine karışır. Prostat cerrahisi sonrası erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) oranlarının araştırıldığı bir meta-analizde (geçmişte yayınlanmış makalelerin verilerinin derlemesi) erektil fonksiyonlarda değişim olmadığı bildirilmiştir.

Tur-p Tedavisi Avantajları Nedir?

Tru-p Tedavisi Avantajları Nedir? Yöntemin avantajları arasında güvenli ve yaygın olarak kullanımı yer almaktadır. Ayrıca belirtiler optimizal ve uzun süreli olarak iyileştirilmektedir. Bunun yanında hastanın hastanede kalma süresi oldukça kısadır. Ancak bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlardan biri kanama riskidir.

Çok düşük bir ihtimal idrar kaçırma riski ve geriye dönük boşalma riski olabilmektedir. Yine düşük bir risk olan idrar yolu enfeksiyonu da dezavantajları arasında yer almaktadır. Ameliyat öncesinde hasta doktor tarafından detaylı olarak muayene edilmekte ve buna uygun bir tedavi programı yapılmaktadır. Hastaya en uygun olan yöntemler belirlenmekte ve böylelikle daha iyi bir sistem belirlenmektedir.

Uludağ Tıp Fakültesi’nde başladığım hekimlik mesleğine, severek görev yaptığım hastaneden özel muayenehane açma düşüncesiyle 2020 yılında ayrıldım.

2022 yılının başlarından Karşıyaka Mavişehir Park Yaşam Ofisleri’nde muayenehanemi açtım. Muayenehanemizde hastalarımıza ekibimle birlikte hizmet vermekteyiz.


ÇALIŞMA SAATLERİ


Pzt – Cmt 08:00 – 19:00
Pazar – KAPALI

İLETİŞİM BİLGİLERİ





2023 Copyright © Dr. Nureddin Celik