ÜROLOJİ NEDİR? HANGİ HASTALIKLARA BAKAR? - Üroloji Doktoru Op Dr Nureddin Çelik | Mutluluk Elinizde
Ücretsiz Konsültasyon
MAĞAZANIZI YÖNETİCİ OLARAK GÖRÜNTÜLÜYORSUNUZ PANELE GİT

Canlı Destek

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
WhatsApp Canlı Destek
0544 181 3535 info@nureddincelik.com
ÜROLOJİ NEDİR? HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
24 Haziran 2024
ÜROLOJİ NEDİR? HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
OKUNMA : 265

Üroloji, hem kadınlarda hem erkeklerde hem de çocuklarda görülen idrar yolları ve üreme sistemiyle ilgilenen bir tıbbi dal olarak tanımlanır. Bu branş, böbrek, üreter, mesane, üretra, testis, penis, skrotum ve prostat gibi organlardaki hastalıkların tanısı ve tedavisiyle ilgilenir. Üroloji aynı zamanda cerrahi uzmanlık alanına da sahiptir ve iç hastalıkları, pediatri, jinekoloji ve onkoloji gibi farklı tıp dallarıyla birlikte çalışarak sağlık hizmeti sunar.

Üroloji bölümü, geniş bir yelpazede tedavi ve cerrahi seçenekleri sunarak idrar yolları ve üreme sistemine yönelik çeşitli sorunları ele alır. Her bir durum, hastanın özel ihtiyaçlarına ve tanısına göre kişiselleştirilmiş bir tedavi planı gerektirebilir.

Üroloji Bölümü Hangi Organları İlgilendirir?

Üroloji bölümü, böbrek, üreter (böbrek ile mesane arasındaki idrar kanalları), mesane (idrar torbası) ve üretra (mesaneden vücut dışarısına idrarın taşındığı kanal) gibi idrar yollarını oluşturan organlarla, erkek üreme sistemini oluşturan testis, penis, skrotum ve prostat gibi organlarla ilgilenir. Bu organlardaki hastalıkların tanı ve tedavisi üroloji bölümünde gerçekleştirilir.

Üroloji erkeklerde neye bakar?

Üroloji Bölümü erkeklerde; böbrek, mesane, üreter, üretra, testis, penis, skrotum ve prostat kanserleri ve hastalıklarının yanı sıra erektil disfonksiyon, erkek kısırlığı, vazektomi, düşük testesteron, aşırı aktif mesane, pelvik ağrısı, idrar kaçırma gibi rahatsızlıkların tanı ve tedavisi ile uğraşmaktadır.

Üroloji kadınlarda neye bakar?

Üroloji Bölümü kadınlarda; idrar yapma bozuklukları, idrar kaçırma problemleri, pelvik taban kaslarındaki yetmezlikle birlikte özellikle organ sarkma problemleri ile nörolojik hastalıklarla beraber görülebilen mesanenin nöromusküler fonksiyon bozuklukları gibi sorunların tanı ve tedavisi ile uğraşmaktadır.

Üroloji çocuklarda neye bakar?

Çocuklarda görülen üroloji alanına giren hastalıkların tedavileri, yetişkinlerden farklı teknikler kullanılarak uygulanmaktadır. Özellikle çocukluk çağında bulunanların ürolojik problemleri ile ilgilenen çocuk ürolojisi; sünnet, hipospadias, inmemiş testis, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı, mesane taşı, tümör ve enfeksiyonları ile işeme bozuklukları, böbrek çıkış darlıkları vezikoüreteral reflü gibi hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir.

Üroloji Bölümünde Tedavi Edilen Hastalıklar

üroloji nedir

üroloji nedir

  • Erkeklerde: Prostat, mesane, böbrek, üreter, üretra, testis, penis, skrotum ve prostat kanserleri, erektil disfonksiyon, erkek kısırlığı, vazektomi, düşük testosteron, aşırı aktif mesane, pelvik ağrı, idrar kaçırma gibi rahatsızlıklar.
  • Kadınlarda: İdrar yapma bozuklukları, idrar kaçırma problemleri, pelvik taban kas yetmezliği, organ sarkmaları, mesanenin nöromusküler fonksiyon bozuklukları gibi sorunlar.
  • Çocuklarda: Sünnet, hipospadias, inmemiş testis, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı, mesane taşı, tümör ve enfeksiyonlar, işeme bozuklukları, böbrek çıkış darlıkları, vezikoüreteral reflü gibi hastalıklar.

Ürolojik Testler ve Cerrahi Girişimler:

  • HoLEP (Holmium Lazer): İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde kullanılan kapalı bir prostat ameliyat yöntemi.
  • Thulep (Thulium Lazer): İleri lazer ameliyatı olan ThuLEP ile iyi huylu prostat büyümesi tedavisi.
  • Robotik Cerrahi: Özellikle prostat kanseri operasyonlarında kullanılan cerrahi yöntem.
  • HIFU (Yoğunlaştırılmış Ultrason): Prostat kanserlerinin fokal tedavisinde kullanılan bir yöntem.
  • Ürodinamik İnceleme, Basınç-Akım Çalışması, Mesane Pili (Sakral Nöromodülasyon):İdrar yapma bozukluklarına yönelik testler ve tedavi yöntemleri.
  • Voiding Sistoüretrografi (VSUG): Mesane fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan bir test.
  • Sistoskopi: İdrar torbasının içini inceleyen endoskopik tanı yöntemi.
  • Prostat Biyopsisi: Prostat kanseri tanısı için özel bir iğne ile parça alınması işlemi.

Özetle, üroloji, geniş bir yelpazede idrar yolları ve üreme sistemi hastalıkları ile ilgilenen, tanı ve tedavi süreçlerinde çeşitli modern teknikleri kullanan bir tıp dalıdır.

Üroloji ile ilgili merak ettiğiniz konuları bize sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz. Bize ulaşmak için web sitemizde yer alan iletişim formunu kullanabilir ya da 0544 181 3535 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yorum bırakın
Toplam Yorum Sayısı 0
Henüz yorum eklenmemiş
İşleminiz Sürüyor, Lütfen Bekleyiniz

Wise Soft® | Profesyonel kurumsal çözüm sistemleri ile hazırlanmıştır.