PROSTAT NEDİR? NEDEN OLUR? - Üroloji Doktoru Op Dr Nureddin Çelik | Mutluluk Elinizde
Ücretsiz Konsültasyon
MAĞAZANIZI YÖNETİCİ OLARAK GÖRÜNTÜLÜYORSUNUZ PANELE GİT

Canlı Destek

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
WhatsApp Canlı Destek
0544 181 3535 info@nureddincelik.com
PROSTAT NEDİR? NEDEN OLUR?
24 Haziran 2024
PROSTAT NEDİR? NEDEN OLUR?
OKUNMA : 85

prostat büyümesi gibi birçok endişe verici hastalıkla adını duyuran prostat nedir? Neden büyür?

Prostat, idrar torbasının hemen altında, bağırsakların ön tarafında, idrar torbasının çıkışını saran ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir. Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostatın temel görevi, spermleri koruyan sıvıyı üreterek spermleri bu sıvı içinde sağlıklı bir şekilde saklamaktır. Aynı zamanda mesanenin ağzını sıkar ve idrar kaçırılmasını önler.

Prostat hastalığının üç ana türü vardır: Prostat iltihaplanması (prostatit), prostatın kanserli olmayan büyümesi (iyi huylu prostat hiperplazisi veya BPH) ve prostat kanseri. Bir erkek, bu koşullardan birini veya birkaçını yaşayabilir. Bu hastalıklar farklı belirtilerle ortaya çıkabilir.

Erkeklerde Prostat Belirtileri

Prostat, yaşlandıkça büyür ve içinden geçen idrar kanallarını sıkıştırmaya başlar. İşemeyi sağlayan organ idrar torbasıdır ve kaslardan oluşmuş bir yapıya sahiptir.

Prostat, idrar kanallarını sıkıştırdığında, idrar torbasının kasları genişler ve daha güçlü kasılmaya başlar. Bu aşamada hastanın belirtileri olmayabilir veya prostat zamanla büyümeye devam ederken idrar torbası kaslarında yorgunluk meydana gelir. Bu durumda, hastaların idrar akımları yavaşlar, çatallı işeme, idrar yaparken ağrı, yanma ya da kanama, kesik kesik işeme, idrar yaptıktan sonra halen içeride idrar hissi gibi belirtiler ortaya çıkar.

Prostat büyümesiyle ilişkilendirilen belirtiler şunlardır:

  • Sık idrara çıkma isteği
  • İdrar yaparken ağrı, yanma veya kanama
  • Prostat nedeniyle kesikli veya az idrar yapma
  • İdrar sonrasında idrar damlamasının devam etmesi
  • Özellikle geceleri idrar yapma ihtiyacının artması
  • Mesanenin tam boşalmadığı hissi
  • Ani idrar yapma ihtiyacı
  • İdrar kaçırma
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları

Prostat Neden Büyür? Prostat Büyümesi Nasıl Anlaşılır?

Prostat Büyümesi Nasıl Anlaşılır?

Prostat Büyümesi Nasıl Anlaşılır?

Prostatın büyümesinin sebeplerinden biri yaşlanmadır, diğeri ise erkeklik hormonu (testosteron) ve östrojenin uyarıcı etkisidir. Genetik faktörler, prostatın büyümesinde rol oynayabilir. Erkeklerde prostat, ergenliğin erken dönemlerinde büyümeye başlar (2 katına çıkar). 25 yaşından sonra, tüm erkeklerde farklı oranlarda prostat büyümesi görülür.

Prostat bezi, erkeklerde 30’lu yaşlarda büyümeye başlar ve yaşam boyunca devam eder. 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında prostat büyümesi gözlenirken, 60 yaşından sonra bu oran %65’e çıkar. 80’li yaşlarda bu büyüme oranı %90’ı aşabilir. Bu hastaların çoğuna ilaç tedavisi veya ameliyat uygulanabilir.

Prostat Büyümesi  Tanısı Nasıl Konulur?

Prostat büyümesinin tanısı, kan ve idrar tahlilleri ile ultrasonografi, idrar akım testi gibi hasta üzerinde minimal etkisi olan test ve tahlillerle konur. Belirlenen büyümenin derecesi ve hastanın şikayetlerine göre tedavi planı oluşturulur.

Prostat Büyümesi Tedavisi Nasıl Olur?

İyi huylu prostat büyümesi yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Prostat, yaşla birlikte doğal olarak büyüyen bir organdır, bu nedenle büyümeyi engellemek mümkün değildir. Ancak hastanın şikayetlerini azaltan ve yaşam kalitesini artıran tedaviler uygulanabilir.

Genellikle ilk adım olarak hastanın tuvalet alışkanlıkları ve yaşam tarzı ile ilgili düzenlemeler yapılır. Gerekirse, ikinci aşamada ilaç tedavisi başlatılabilir. Prostat büyüklüğü 35 gramın üzerinde olan hastalarda kullanılan ilaçlar, prostat büyümesini durdurabilen ve boyutunu küçelten “5 alfa redüktaz inhibitörleri” olarak bilinen grup içerir. Bu ilaçların etkisi düzenli kullanım sonrasında 9 aydan sonra görülebilir. İdrar torbasını aşırı aktif hale getiren hastalara, özellikle gece sık idrara çıkma şikayeti olanlara, “anti-kolinerjik” ilaçlar eklenebilir. Son yıllarda, sertleşme üzerinde olumlu etkileri olan “Fosfodiesteraz 5 inhibitörü” ilaçlar, işeme şikayetlerini düzenleyebilir.

Tedavi almayan hastalarda, idrar torbası kaslarında zayıflama olabilir, bu da böbreklere zarar verebilir. Bu aşamadan sonra tedavi başlasa bile, idrar torbası ve böbrek fonksiyonları genellikle eski haline dönmez.

Prostat Büyümesi Ameliyatı

Prostat büyümesine yönelik yapılan ameliyatlar iki ana kategoride incelenebilir. İlk kategori, idrar yolundan girilip prostatın içeriden kesilerek gerçekleştirilen ameliyatlardır. TUR (Transüretral Rezeksiyon) işlemi, en yaygın bilinenlerindendir. TUR ameliyatında, elektrik enerjisi kullanılarak prostatın büyüyen kısmı kesilerek çıkarılır. Günümüzde, TUR ameliyatlarında sıklıkla bipolar veya plazmakinetik enerji kullanılmaktadır.

İşeme kanalından girilerek yapılan ve prostatı buharlaştıran lazer yöntemleri de mevcuttur. Bu teknikler arasında greenlight veya diod lazer kullanılır.

Diğer bir yöntem de büyük prostatlarda uygulanan ve işeme kanalından girilip prostatın soyulduğu “Holmiyum Enükleasyon” yöntemidir.

İkinci kategori ise karından girilerek gerçekleştirilen prostat büyümesi ameliyatlarıdır. Bunlar, açık prostatektomi, laparoskopik basit prostatektomi ve robotik basit prostatektomi ameliyatlarını içerir. Karından girilerek yapılan ameliyatlar, prostatın yanı sıra idrar torbasının da kesilmesini gerektirebilir ve bu da işlem sırasında daha fazla kanamaya neden olabilir. Bu nedenle, bu tip ameliyatlar genellikle gerekmedikçe tercih edilmez.

Prostat Hastalıkları İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

prostat

prostat

Geceleri sık tuvalete gitmek, prostat büyümesinin bir belirtisi midir?

Prostat büyümesinin erken belirtilerinden biri gece tuvalet ihtiyacının artmasıdır. Prostat büyümesi, idrar zorluğuna neden olduğunda hastalar geceleri sık sık tuvalete gitme eğiliminde olabilir ve bu ihtiyaç gündüzleri de devam edebilir. Gece tuvalete gitmenin başlıca nedenleri arasında diyabet, kalp-damar hastalıkları bulunmaktadır. Ayrıca, yaşlanma sürecinde beyin hipofiz bezinden salgılanan “anti-diüretik hormonun” azalması da gece idrar miktarının artmasına neden olabilir.

Prostat hastaları, şikayetlerini azaltmak için yaşam tarzında hangi değişiklikleri yapabilir?

Prostat hastalarının, öncelikle alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçınmaları gerekmektedir çünkü bu tür içecekler idrar miktarını artırabilir. Seyahat eden ve sık idrara gitmekten şikayetçi olan bir hasta, gündüzleri sıvı alımını sınırlayabilir. İdrar üzerinde etkisi olan ilaçların kullanım zamanları, hastanın şikayetlerine göre düzenlenmelidir. Ayrıca, art arda iki kez idrar yapma yöntemi, hastaların şikayetlerini azaltabilir. Prostat hastalarının kabızlık sorunlarına karşı önlemler almaları ve beslenmelerini buna göre düzenlemeleri önerilir.

Prostat ameliyatından sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Klasik olarak, prostat ameliyatından sonra en sık görülen komplikasyon kanamadır. Ameliyat sırasında meydana gelirse, prostat yeterince temizlenmeyebilir.

Prostat ile ilgili merak ettiğiniz konuları bize sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz. Bize ulaşmak için web sitemizde yer alan iletişim formunu kullanabilir ya da 0544 181 3535 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yorum bırakın
Toplam Yorum Sayısı 0
Henüz yorum eklenmemiş
İşleminiz Sürüyor, Lütfen Bekleyiniz

Wise Soft® | Profesyonel kurumsal çözüm sistemleri ile hazırlanmıştır.