Ücretsiz Konsültasyon
MAĞAZANIZI YÖNETİCİ OLARAK GÖRÜNTÜLÜYORSUNUZ
PANELE GİT
1 Yeni Mesajınız Var
Prostat kanseri, erken aşamalarında genellikle belirti göstermeyebilir, bu durum erken teşhisin zorluğunu artırabilir. Ancak belirtiler ortaya çıktığında, hastalık genellikle ileri bir aşamaya ulaşmış olabilir. Erken evre prostat kanserinde genellikle tipik belirtiler bulunmaz, ancak bazı şikayetler hastalığın habercisi olabilir.
Bu belirtiler arasında idrar yapma zorlukları (yanma, güçlük), idrarda veya menide kan görülmesi sayılabilir. Bu semptomlar, prostat bezinin büyüyerek idrar yoluna baskı yapmasının bir işareti olabilir. Ayrıca, idrar akışının zayıflaması, kesik kesik olması, sık idrara çıkma ihtiyacı ve geceleyin idrara kalkma da prostat kanserinin belirtileri arasında sayılabilir.
Metastatik prostat kanseri durumunda, kanser hücreleri prostat bezinin dışına yayılabilir. Bu genellikle kemiklere, özellikle omurgaya, kalça veya leğen kemiğine sıçrayabilir. Bu durumda, hastalar kemik ağrısı, zayıflama ve kemik kırıkları gibi sorunlar yaşayabilirler.
Prostat kanseri teşhisi için yapılan birinci basamaklar, parmakla anüsten yapılan muayene ve total PSA (Prostat Spesifik Antijen) değerinin ölçümüdür. Ancak toplum genelinde rutin PSA testi kullanımının prostat kanseri yaşam süresine etkisinin sınırlı olduğu düşünülmektedir. Ancak, belirli durumlarda total PSA testi yapılabilir.
Parmağın kullanıldığı muayene sırasında prostat bezi üzerinde düzensizlik, asimetrik büyüme veya sertlik gibi bulgular, prostat biyopsisi için gereklilik doğurabilir. Ancak, bu muayeneyle birlikte total PSA düzeyine bakmak önemlidir.
Total PSA, yalnızca prostat bezinden salgılanan bir enzim olan bir protein olan PSA’nın kanda ölçümünü sağlar. Ancak PSA düzeyindeki artış, prostat kanseri dışında da çeşitli durumlarla ilişkilendirilebilir.
Multiparametrik prostat MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme), özellikle kanserli dokunun büyük ve şiddetli olduğu durumlarda kanseri tespit etmede daha etkili olabilir. Ancak bu yöntem tek başına bir tanı yöntemi değildir ve diğer testlerle birlikte kullanılmalıdır.
MRI Füzyon Prostat Biyopsi, prostat kanseri şüphesi olan odaklardan doku örneklerini almak için multiparametrik prostat MRI ile birleştirilmiş bir biyopsi tekniğidir. Bu yöntem, kanser teşhisini daha doğru hale getirebilir ve tedavi seçeneklerini belirlemede yardımcı olabilir.
Prostat kanseri tedavisi, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, hastalığın evresine ve diğer faktörlere bağlı olarak planlanır. Aktif izlem, cerrahi tedavi, radyoterapi, IRE (NanoKnife), hormon tedavisi ve kemoterapi gibi çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Her hasta için en uygun tedavi planı, bireysel durumlarına göre belirlenmelidir.
Prostat ile ilgili merak ettiğiniz konuları bize sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz. Bize ulaşmak için web sitemizde yer alan iletişim formunu kullanabilir ya da 0544 181 3535 numaralı telefonu arayabilirsiniz.